Annonce

Når bogstaverne hopper og danser

For nogle hopper og danser bogstaverne rundt, når de prøver at aflæse selv små og enkle tekstbidder, og meningen med teksten fortaber sig i uforståelige prikker og streger. Ordblindhed er en internationalt anerkendt diagnose og rent faktisk er din hjerne slet ikke bygget til at læse.

Cirka syv procent af danskerne lider af ordblindhed.

Det er helt unikt, at mennesket kan læse og stave. Det ser vi ikke hos nogen andre dyr. Det er noget, vi selv har tillært os, siger Guinevere Eden. Hun er professor og neuroforsker ved Georgetown University i USA, hvor hun blandt andet forsker i ordblindhed.

Den primære årsag til ordblindhed er et problem med at koble bogstaver og lyd sammen. Det er svært at koble det enkelte bogstav sammen med bogstavets lyd, siger Carsten Elbro, der er professor i læsning ved Københavns Universitet.

Personer med ordblindhed kan sagtens se ordet, men det er et problem at afkode ordets lyde, og hvordan de lyde bliver samlet til et ord. Det er forskelligt i hvor svær grad, man er ordblind, men kerneproblemet er, at det er svært at koble lyde og bogstaver sammen.

For nogle vibrerer ordene, når de kigger på en tekst, mens andre kløjes i forskellen på bogstaver som d og b. Oplevelsen er forskellig alt efter, hvad man betragter som sit største problem. Det er helt individuelt.

Hvis bogstaverne bevæger sig, er det ofte i forbindelse med, at personer med ordblindhed skal læse en ny tekst, der er fuld af ord, de ikke er vant til.

For personer med normale læsefærdigheder kan man ikke kigge på et ord uden at læse det. Vi vil med det samme og automatisk genkende ordene, siger Carsten Elbro og fortsætter:

Men når personer med ordblindhed stirrer på en ny tekst, ved de ikke, hvad de kigger på. De kan ikke afkode ordene, og derfor kan det føles, som at ordene danser, flytter sig eller vibrerer.

Mange med ordblindhed oplever, at de forveksler bogstaver som d og b, p og q samt n og u.

Det er der også en god forklaring på.

Bogstaverne minder om hinanden af udseende og udtale. Når der er muligheden for forveksling, bliver man meget opmærksom på netop de bogstaver, hvor problemet virker størst – men problemet er det samme ved alle bogstaver: Man har ikke let ved at forbinde den rigtige lyd med det rigtige bogstav, siger Carsten Elbro.

Ordblindhed er ikke decideret arveligt. Men hvis man har mange af de gener, der disponerer for ordblindhed, er risikoen større for, at man får læsevanskeligheder.

Øvelse gør mester
Du kan ikke fjerne ordblindheden, men du kan måske  lære dig at overkomme den. Hvis du får god undervisning i det rette tempo, kan du sagtens være disponeret for ordblindhed, men efterhånden lære at læse og stave som alle andre, siger Carsten Elbro og fortsætter:

Og omvendt, hvis du får mangelfuld undervisning, skal du ikke være særligt disponeret for ordblindhed, før det bliver et problem.

Faktaboks

  • 5-7 procent af befolkningen er ordblinde.
  • Mennesker med ordblindhed har vanskeligheder med at lære at læse skrevne ord, fordi de har svært ved at forbinde bogstaver med deres lyde.
  • Ordblindetesten kan anvendes fra marts 3. klasse og op i grundskolen, på ungdomsuddannelser, videregående uddannelser samt voksenuddannelser.
  • Ordblindetesten er udviklet af ministeriet i samarbejde med Socialstyrelsen, Center for Læseforskning, Københavns Universitet og Skoleforskningsprogrammet, IUP, Aarhus Universitet.

 

Kilde: DR

Skriv et svar

Seneste Nyheder

Kønsneutralt legetøj

Ninjago og Friends er to linjer den danske legetøjsproducent LEGO har markedsført til henholdsvis drenge og piger i en længere periode, men nu vil legetøjsgiganten imødekomme tidens strømning og skabe mere rummelighed i legeuniverset. Den

Læs mere »

Slut med kviktests

I snart et år har man i løbet af 15-30 minutter kunne få testet om man er smittet med corona ved hjælp af en kviktest. Men nu er det slut, de erstattes af PCR-tests. Fra

Læs mere »

Når bogstaverne hopper og danser

For nogle hopper og danser bogstaverne rundt, når de prøver at aflæse selv små og enkle tekstbidder, og meningen med teksten fortaber sig i uforståelige prikker og streger. Ordblindhed er en internationalt anerkendt diagnose og

Læs mere »

En “folkesundhedsmæssig gevinst”

Nu iværksættes screening, der skal nedsætte dødeligheden med 200-300 mennesker hvert år. Lider du af udposning af hovedpulsåren er der godt nyt. Det vurderes, at screening for udposning af hovedpulsåre kan halvere dødeligheden og redde

Læs mere »
Annonce

KONTAKT

Dansk Handicap Forum
Vandtårnsvej 62A
2860 Søborg

NYHEDSBREV

Skriv dig op og modtag nyheder, tilbud og gode rabatter direkte i indbakken.

© 2019 Copyright. Dansk Handicap Forum. All Rights Reserved.

Tilmeld dig Dansk Handicap Forum

Opret dig på Dansk Handicap Forum og bliv en del af det store fællesskab

Annonce
Annonce