Annonce

En “folkesundhedsmæssig gevinst”

Nu iværksættes screening, der skal nedsætte dødeligheden med 200-300 mennesker hvert år. Lider du af udposning af hovedpulsåren er der godt nyt. Det vurderes, at screening for udposning af hovedpulsåre kan halvere dødeligheden og redde 100-200 liv årligt.

Efter langstrakte overvejelser anbefaler Sundhedsstyrelsen (SST) nu, at der indføres et nationalt screeningsprogram for abdominalt aortaaneurisme (AAA). Altså en udposning af hovedpulsåren. Det fremgår af et notat til sundhedsudvalget i Folketinget, skriver Berlingske.

Det vurderes, at programmet vil kunne halvere dødeligheden som følge af AAA og redde mellem 100 og 200 menneskeliv hvert år.

Når mænd er fyldt 65 år, skal de tilbydes en ultralydsundersøgelse, foreslås det ifølge notatet. Hjertekarsygdommen koster hvert år 200 til 300 mennesker livet i Danmark, skriver avisen.

I ultralydsundersøgelsen måler man ifølge Berlingske diameteren af hovedpulsåren, så der kan blive grebet ind i tide.

Det er i tilfælde af, at der findes en aneurisme – en udvidet eller udposet pulsåre – af en bestemt størrelse som følge af forhøjet blodtryk og åreforkalkning.

Sygdommen er meget sjælden blandt kvinder, og derfor er det kun mænd, der vil få tilbud om en undersøgelse ifølge notatet.

Men samlet vurderer SST, at der vil opnås en “folkesundhedsmæssig gevinst” ved et screeningsprogram. I første omgang er anbefalingen et tidsbegrænset program for at samle erfaringer.

Kilde: TV2 

Skriv et svar

Seneste Nyheder

Kønsneutralt legetøj

Ninjago og Friends er to linjer den danske legetøjsproducent LEGO har markedsført til henholdsvis drenge og piger i en længere periode, men nu vil legetøjsgiganten imødekomme tidens strømning og skabe mere rummelighed i legeuniverset. Den

Læs mere »

Slut med kviktests

I snart et år har man i løbet af 15-30 minutter kunne få testet om man er smittet med corona ved hjælp af en kviktest. Men nu er det slut, de erstattes af PCR-tests. Fra

Læs mere »

Når bogstaverne hopper og danser

For nogle hopper og danser bogstaverne rundt, når de prøver at aflæse selv små og enkle tekstbidder, og meningen med teksten fortaber sig i uforståelige prikker og streger. Ordblindhed er en internationalt anerkendt diagnose og

Læs mere »

En “folkesundhedsmæssig gevinst”

Nu iværksættes screening, der skal nedsætte dødeligheden med 200-300 mennesker hvert år. Lider du af udposning af hovedpulsåren er der godt nyt. Det vurderes, at screening for udposning af hovedpulsåre kan halvere dødeligheden og redde

Læs mere »
Annonce

KONTAKT

Dansk Handicap Forum
Vandtårnsvej 62A
2860 Søborg

NYHEDSBREV

Skriv dig op og modtag nyheder, tilbud og gode rabatter direkte i indbakken.

© 2019 Copyright. Dansk Handicap Forum. All Rights Reserved.

Tilmeld dig Dansk Handicap Forum

Opret dig på Dansk Handicap Forum og bliv en del af det store fællesskab

Annonce
Annonce