Annonce

Folkekirken skal være bedre til at inkludere personer med særlige behov

Tekst: Kristeligt Dagblad

Foto: Annie Spratt // Unsplash

Marianne Rosenkvist er selv stiftspræst og mor til en dreng med autisme. På grund af sønnens mentale handicap plejer hun at forberede sig selv og sine omgivelser inden de skal noget nyt, så alle kan forventningsafstemme og være forberedte på, hvordan man omgås hendes søn.

I anledningen af at Mariannes søn skal deltage i ’en større kirkelig begivenhed’ næste år, kontaktede Marianne den lokale kirke. Marianne er vant til at blive mødt med stor professionalisme, når hun henvender sig for at høre om forskellige steders politik og muligheder for at give hendes søn en god oplevelse. Men desværre ikke denne gang.

Ifølge Marianne kunne præsten ikke besvare hendes spørgsmål om tilgængelighed for psykiske funktionsnedsættelser i den pågældende kirke. Hun havde også håbet, at kirken kunne stille et rum til rådighed før og under gudstjenesten, så hendes søn kunne trække sig tilbage, hvis han blev overvældet af for situationen. Dette var dog heller ikke muligt.

Mange indtryk på én gang kan nemlig gøre, at det bliver for meget Mariannes søn. Læser man på autismeforeningens hjemmeside, står der fx at ”det man ser, hører, mærker og føler kan opleves meget stærkt og være umuligt at abstrahere fra” for personen med autisme.

Til gengæld kunne Marianne og sønnen få plads på bagerste række, for at sønnen kunne komme ud uden at forstyrre de andre kirkegængere. Derudover fik hun også besked om, at afbud til den kirkelige begivenhed skulle meddeles to dage inden.

Særligt det sidste kom bag på Marianne, da personer med psykiske funktionsnedsættelser kan svinge meget fra dag til dag. Det mener hun er et urimeligt krav at stille af den lokale kirke.

Præster og biskopper vil gerne være mere inkluderende

Folkekirken har oplysninger om særlige behov for fysiske handicaps, men ikke for usynlige handicaps. I Danmark har mere end 1 ud af 100 fået stillet diagnosen autisme, og udover det findes der også en række af andre psykiske funktionsnedsættelser. I det store hele betyder det, at det kunne komme mennesker til gavn i alle sogn.

Thomas Bjerg Mikkelsen, landsformand for Kristeligt Handicapforening mener, at præster og biskopper gerne vil være bedre til at inkludere personer med særlige behov, men at det ikke nødvendigvis kommer til udtryk lokalt.

Kristeligt Dagblad skriver også, at der i 2017 blev dannet et netværk af stiftspræster med fokus på mennesker med særlige behov. Det er fx i forhold til konfirmander med psykiske funktionsnedsættelser og særlige gudstjenester. Kathrine Staghøj Liisbjerg af med netværket og udtaler blandt andet:

”..inklusion af mennesker med særlige behov skal ske som kombination af at gøre opmærksom på, at alle er velkomne, når der er højmesse, og ved at tilbyde særlige gudstjenester, hvor målgruppen kan tilgodeses yderligere. I det arbejde er dialogen med de pårørende og fagpersonerne omkring mennesker med udviklingshæmning vigtig for os.”

Skriv et svar

Seneste Nyheder

Annonce

Vandtårnsvej 62A, 2860 Søborg
© 2019 Copyright. Dansk Handicap Forum. All Rights Reserved.

Tilmeld dig Dansk Handicap Forum

Opret dig på Dansk Handicap Forum og bliv en del af det store fællesskab

Annonce
Annonce