Annonce

Blodpropper er en folkesygdom

Tekst: dr.dk

Foto: Robina Weermeijer // Unsplash

Natten til lørdag blev Prins Joachim opereret for en blodprop i hjernen. Hvert år rammes 12.000 danskere enten en blodprop eller hjerneblødning og 90.000 lever med diagnosen. Det er derfor Birgitte Hysse Forchammer, som er direktør i Hjernesagen, kalder det en folkesygdom.

Hun fortæller også, at blodpropper og hjerneblødninger – også kaldet stroke eller apopleksi – ’er den hyppigste årsag til handicap hos voksne’. Derudover er det den fjerede hyppigste dødsårsag i Danmark.

Ved mistanke om blodprop eller hjerneblødning skal man så hurtigt som muligt på hospitalet. Derfor indgik blandt andre Dansk Råd for Genoplivning og TrygFonden et samarbejdsprojekt Red Hjernen. Her arbejdes der på at udbrede kendskabet til symptomerne på apopleksi: Stræk – Snak – Smil.
Se Sidse Babett Knudsen i video for at redde hjernen.

En blodprop opstår, når blodet klumper sig sammen og skaber en prop i et blodkar i hjernen. En hjerneblødning er, når der går hul på et blodkar i hjernen. Uanset karakteren på apopleksien, nedsættes blodgennemstrømningen i det område, som blodkarret burde forsyne. Det betyder, at hjernecellerne ikke får nok ilt og næring, og det tager hjernecellerne skade af.

Når en blodprop rammer kan alle funktioner blive påvirket. Symptomer og eventuelle mén afhænger af, hvor i hjernen blodproppen sidder. Det kan komme til udtryk ved lammelser eller nedsat kraft i den ene side af kroppen, evnen til at læse og tale eller hukommelsen. På Netdoktor.dk kan man bl.a. læse mere om fx demens, depressioner, epilepsi, og træthed som usynlige følgevirkninger af apopleksi.

Heldigvis skriver Kongehuset følgende i en pressemeddelelse:

‘Efter de seneste dages indlæggelse og behandling på intensivafdelingen er det nu lægernes vurdering, at Prins Joachim ikke får fysiske følger eller andre men som følge af blodproppen’

Skriv et svar

Seneste Nyheder

Annonce

Vandtårnsvej 62A, 2860 Søborg
© 2019 Copyright. Dansk Handicap Forum. All Rights Reserved.

Tilmeld dig Dansk Handicap Forum

Opret dig på Dansk Handicap Forum og bliv en del af det store fællesskab

Annonce
Annonce