Annonce

Genåbning efter Corona: Sikkerhed eller stigma?

Tekst: Kristeligt Dagblad

Foto: Cédric Hatto // Unsplash

I den nye hverdag med Corona er der mange, som skal tage stilling til om de vil synliggøre deres udsathed for Corona ved at bære mundbind og afstandsveste. Formanden for Det Centrale Handicapråd Liselotte Hyveled udtrykker sine bekymringer om spørgsmålet i et debatindlæg i Kristeligt Dagblad. For ved at bære mundbind og vest risikerer man at forstærke eksisterende fordomme om personer med handicap og særligt udsatte.

For mange mennesker kan coronavirussen allerede virke som et overstået kapitel. Deres hverdag ligner nu den samme som inden nedlukningen. Men for personer med handicap og særligt udsatte udgør virussen stadig en trussel.

Liselotte Hyveled stiller nu spørgsmålet: ’Er det en god idé, at personer med handicap eller særligt udsatte tager mundbind eller en særlig afstandsvest på, når de bevæger sig ud i det offentlige rum?’

Ifølge hende er det et dilemma, man er nødt til at overveje. Afstandsvesten er et nyt tiltag, som er kommet til under coronakrisen. Den gør sine omgivelser opmærksomme på, at man er særligt udsat, og at andre skal holde afstand. Der har også været beretninger om folk, der har haft mundbind på, som er blevet overfuset af borgere.

Mundbind og vest sætter spot på at være anderledes

Om personer med handicap og særligt udsatte skal synliggøre sig selv med vest og mundbind, afhænger også af, om man vil løbe risikoen for yderligere stigmatisering og fordomme på handicapområdet. Der er nemlig mange personer med handicap, der føler sig misforstået og uden for fællesskabet.

I en nyere undersøgelse er det netop blevet påvist, at minoriteter, som fx personer med handicap, har mødt flere fordomme – og ligefrem hadefulde kommentarer – i det offentlige rum. Det er Institut for Menneskerettigheder, der har taget temperaturen under coronakrisen.

Det er i forvejen personer med handicap og særligt udsatte, der har måtte isolere sig mest eller været underlagt besøgsrestriktioner fra bosteder og plejecentre.

Afstandsvesten giver jo som sådan god mening. Vi skal passe på hinanden og sørge for at holde afstand, så vi ikke kommer til at smitte hinanden. Til gengæld kan vesten også føre til, at personer med handicap føler sig mere synligt anderledes en andre. En sådan vest bliver dermed en reminder om at være anderledes.

Når vesten alligevel giver mening, er det fordi sundhedsanbefalingerne nu kun lyder på en meters afstand. Men også fordi mange efter genåbningen allerede har glemt, at man stadig skal holde afstand i det offentlige rum.

Derfor spørger Liselotte Hyveled også om hvorfor anbefalingerne for afstand skal være specielle for personer med risiko for alvorlig sygdom ved smitte. Alle kan jo have gavn af at beholde anbefalingerne om to meters afstand.

Hun anerkender, at det ville være et tilbageskridt for genåbningen. Men understreger også hvor stor en betydning det ville gøre for personer med handicap og særligt udsatte. Ved at gå tilbage til to meters afstand er der nemlig ikke behov for at vælge mellem at blive stigmatiseret eller blive udsat for en potentielt livsfarlig smitterisiko.

Hellere handle i dag end fortryde i morgen

Faktisk er det 20 procent af danskerne, der er i øget risiko ved smitte. Derudover besluttede regeringen at lukke Danmark ned netop for at være på den sikre side med ’Hellere handle i dag end fortryde i morgen’. Nu kan det til gengæld virke som om, at man har glemt mantraet under nedlukningen.

Det Centrale Handicapråd arbejder for at nedbryde fordommene om personer med handicap og sikre bedre inklusion. De giver forslag om forbedringer til Folketing og politikere og mener, at vi alle kan bidrage til at komme fordommene til livs.

Liselotte Hyveled, der er formand for Det Centrale Handicapråd, håber dels, at danskerne ikke vil se skævt på dem, der vælger at bære mundbind eller tage afstandsvest på i det offentlige rum. Dels at dem, der føler sig stigmatiseret af remedierne, vælger en anden sundhedsmæssigt forsvarlig løsning.

Uanset hvad folk vælger at gøre, ønsker Liselotte, at sundhedsmyndighederne overvejer disse dilemmaer i fremtidige anbefalinger.

Skriv et svar

Seneste Nyheder

Store vaccinedag

Idag er en vigtig dag i kampen mod corona. Der skal testvaccineres rigtig mange danskere, så personale og forholdene omkring vaccinen skal stå sin prøve, så man i fremtiden kan imødekomme den øgede mængde vaccine

Læs mere »
Annonce

Vandtårnsvej 62A, 2860 Søborg
© 2019 Copyright. Dansk Handicap Forum. All Rights Reserved.

Tilmeld dig Dansk Handicap Forum

Opret dig på Dansk Handicap Forum og bliv en del af det store fællesskab

Annonce
Annonce