Annonce

Carsten har fået en intelligent blindestok af Lions Club

Tekst: Randers Amtsavis

Foto: Yanal Tayyem // Unsplash

Carsten Laustsen fra Rønde mistede synet for fire år siden. Han var 58 år, da hans stofskifte uden varsel blev alt for højt og ødelagde synsnerverne.

”Så jeg gik fra at være fuldt seende til helt blind. Det var et chok” fortæller han.

Carstens nye tilværelse som blind krævede, at han lærte en masse nye ting på kort tid. Bare det at skulle ud af hjemmet, blev en prøvelse uden at kunne se.

Efter Carsten mistede synet, har han brugt en almindelig blindestok til at komme omkring.

Lions Club Randers Gudenaa har for få uger siden tilbudt Carsten en intelligent blindestok. De havde hørt om Carstens historie gennem Dansk Blindesamfund, og de havde tjent midler ind til den intelligente blindestok fra Lions Club Randers Gudenaas bilnøglelotteri i 2019.

”I al beskedenhed er vi lidt stolte over, at vi i Lions endnu en gang kan være med til at skabe et kvantespring i hjælpemidler til blinde og stærkt synshandicappede – også her i området” siger Henning Christiensen, præsident i Lions Club Randers Gudenaa.

Lions-klubberne har også været med til at udvikle den hvide blindestok, vi kender, og uddannelsen af førerhunde.

 

I-Cane kan advare om genstande i hovedhøjde og vise vej

Carstens nye intelligente blindestok hedder I-Cane, kommer fra Holland og har et væld af funktioner. Den kan, udover at fungere som traditionel blindestok, også advare om forhindringer i bryst- og hovedhøjde, så man ikke går ind i genstande, der er hævet over gadeplan.

I I-Canes håndtag sidder der tre følere, som registrerer og advarer om forhindringer på hhv. højre side, venstre side eller lige foran en.

”Hvis der for eksempel kommer et skilt på min højre side, rører den ene føler ved højre side af min hånd, og så ved jeg, at jeg skal gå lidt til venstre” forklarer Carsten Laustsen.

I-Cane har også fået installeret en GPS, så man kan skrive en adresse ind på sin iPhone. Så kan stokken, ved hjælp af telefonen, lede vejen via tale. Har man sine sædvanlige ruter, kan de gemmes, så stokken husker det.

 

Overfølsom og snaksalig

Nu har Carsten Laustsen brugt I-Cane i 2-3 uger. Han er dog ikke overbevist af den intelligente stok.

”Stokken er perfekt til svagtseende, men den er ikke helt god for personer som mig, der er helt blinde. Jeg kan jo ikke selv taste adresser ind på min telefon, og dermed kan jeg heller ikke bruge GPS’en, medmindre jeg får min kone til at hjælpe mig med at skrive adressen ind” forklarer han.

Ifølge Carsten er stokken lidt for påpasselig og snaksalig til hans smag.

”Derudover er sensorerne ekstremt følsomme, de reagerer på det mindste, og telefonen snakker hele tiden og kan slet ikke finde ud af det, når jeg eksempelvis går henover en græsplæne. Nu får den en chance lidt endnu, men det kan godt være, jeg skifter tilbage til en almindelig blindestok.”

Skriv en kommentar

Seneste Nyheder

Annonce

Vandtårnsvej 62A, 2860 Søborg
© 2019 Copyright. Dansk Handicap Forum. All Rights Reserved.

Tilmeld dig Dansk Handicap Forum

Opret dig på Dansk Handicap Forum og bliv en del af det store fællesskab

Annonce
Annonce