Annonce

Sygehusene kan ikke følge med efter genåbningen

Tekst: Altinget.dk

Foto: Marcelo Leal // Unsplash

Sygehusenes aktivitetsniveau er stigende efter genåbningen af samfundet. Men ifølge Gigtforeningen skal der mere til at overkomme de lange ventelister. Regionerne arbejder hårdt for at følge med, og nu vil Venstre kalde sundheds- og ældreministeren i samråd.

Sundhedsstyrelsens seneste tal viser, at sundhedsvæsenet foretager flere operationer end i foråret, mens coronaepidemien stod på. Tallene fortæller også, at der blev udført ca. 13.000 planlagte operationer ugentligt i slutningen af april og starten af maj. Til sammenligning udførte sundhedsvæsenet over 20.000 operationer om ugen inden coronakrisen lukkede det danske samfund ned.

Der er således stadig et stykke vej til niveauet før corona, og skal man komme igennem ventelisterne, skal der opereres mellem 20.000 og 30.000 patienter om ugen.

”Man skal passe på, at man fra politisk side ikke kommer til at gamble for meget med menneskers liv, for det kan have store konsekvenser for mange mennesker,” udtaler Mette Bryde Lind, som er direktør i Gigtforeningen.

Lange ventelister ind i 2021

Ulla Astman (S), der er næstformand for Danske Regioner, er dog ikke bekymret for Sundhedsstyrelsens tal. Hun påpeger, at hospitalerne er på vej op i gear igen, og at der er igangsat initiativer for at nedbringe ventelister.

“Det kan tydeligt ses, at der knokles i alle regioner for at undersøge og behandle patienter. Rigtig mange områder og afdelinger på hospitalerne er allerede tilbage til normalen fra før corona,” siger Ulla Astman.
Hun forventer, at ventetidspuklen vil gå helt ind i 2021.

“Der vil være forskel på, hvor hurtigt patienterne vil opleve at blive kaldt ind til undersøgelse og behandling på hospitalerne, fordi hospitalerne har været ramt forskelligt af coronavirussen,” tilføjer Ulla Astman.

Ledighed og depression som konsekvens

Til Altingets spørgsmål om man ikke burde udføre 20.000 til 30.000 ugentlige operationer, svarer Ulla Astman, at der gøres alt for at få aktiviteten op over det normale, for at kunne afvikle puklerne. Endvidere garanterer hun, at der sættes så mange aktivitetsprojekter i gang som muligt efter sommerferien, for at imødekomme de lange ventelister.

Disse meraktiviteter kan sættes i værk, når de får politisk grønt lys.

Udsigten til lange ventelister helt frem til 2021 er dog ikke hvad Gigtforeningen havde håbet på. De mener, at det er ”uholdbart”, at regionerne ikke sigter på en tidligere afvikling af puklerne.

“Mange af dem, der i forvejen oplever store smerter, risikerer at få den endnu værre, hvis de først kan komme til i 2021. Vi har allerede hørt om tilfælde om mennesker, der har måtte melde sig ledige og som har udviklet depressioner på grund af de lange ventelister. Og hvad nu, hvis vi får endnu en smittebølge? Det vil være en katastrofe for de her mennesker,” siger Mette Bryde Lind.

Mangel på en overordnet plan

Folketingets sundhedsordførere har løbende efterspurgt data om aflyste og rykkede operationer samt genetablering af normal drift i sundhedsvæsenet hos sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

Men i april og juli er der endnu ikke lavet en opgørelse af antallet af hvor mange behandlinger og operationer, der er blevet udskudt under nedlukningen.

Både Enhedslisten og Venstre ønsker, at regeringen fremlægger en plan for at komme til bunds i ventelisterne.

“Det er problematisk, at vi ikke har et overblik over, hvor store puklerne er i øjeblikket, og hvordan puklerne skal afvikles. Det er mennesker af kød og blod, der i øjeblikket betaler konsekvensen lige nu for, at aktiviteten ikke er oppe endnu,” sådan udtaler sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL) sig.

Sundhedsordfører Martin Geertsen (V) har samme kritiske overvejelser.

“Mit indtryk er, at man i regionerne gør en hel del for at indhente det forsømte, men det er for dårligt, at sundheds- og ældreministeren ikke har fremlagt en overordnet plan for, hvordan puklerne skal afvikles. Derfor vil jeg indkalde ham til samråd efter sommerferien, hvor han skal give en status på planen,” siger Martin Geertsen.

Altinget har, uden held, prøvet at få en kommentar fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke, som holder ferie. Sundheds- og Ældreministeriet skriver i midlertid, at regeringen er begyndt med tiltag som “genindførelse af patientrettigheder aftalt med Danske Regioner” fra 1. januar 2021 og at “anvende privat sygehuskapacitet til pukkelafvikling”.

Skriv et svar

Seneste Nyheder

Årets førstehjælper

Forestil dig, at du oplever at din lillebror svæve mellem liv og død, og du selv kun er et mindre barn. Det er vist ethvert menneskes værste mareridt at opleve nære familiemedlemmer i nød, men

Læs mere »

De 12 vaccinationsgrupper

Mange mennesker skeler til vaccinekalenderen i disse tider i håb om en lettere og mere normal hverdag med mere socialt samvær og mere tilgængeligt. Vi har siden årsskiftet sat vores lid til vaccineporgrammet rulles fuldt

Læs mere »

Bliv vaccineret hjemme

Hjemmevaccination af ældre og meget sårbare går i gang fredag 5. marts, men kun hvis du bor i Hovedstadsregionen. Endelig er der godt nyt til en større gruppe afventende borgere. Den længe ventede corona-vaccine er

Læs mere »

Mennesker med handicap overfuses på gaden

Forestil dig at du ofte hører tilråbene ”Flyt dig” eller ”Du går for langsomt”, og de er møntet på dig. Overvej derefter hvad det ville gøre ved dig. Hos Dansk Handicap Forbund, oplever de ofte

Læs mere »
Annonce

Vandtårnsvej 62A, 2860 Søborg
© 2019 Copyright. Dansk Handicap Forum. All Rights Reserved.

Tilmeld dig Dansk Handicap Forum

Opret dig på Dansk Handicap Forum og bliv en del af det store fællesskab

Annonce
Annonce