Annonce

Besøgsrestriktioner på botilbud har været strammere end reglerne påbød

Tekst: Lev
Foto: Lev

Ny rapport fra Institut for Menneskerettigheder fastslår, at reglerne om besøgsforbud under Corona-krisen har tilsidesat basale menneskerettigheder for beboere på botilbud.

Organisationen Lev, som er en landsdækkende organisation for mennesker med udviklingshandicap og pårørende er kommet frem til samme konklusion: Besøgsrestriktioner har været implementeret for stramt.

Under Corona-krisen har det gentagende lydt, at mennesker med handicap er hårdt ramt. Dels fordi en funktionsnedsættelse kan betyde øget sårbarhed overfor virussen, og dels fordi det har isoleret beboere med handicap, der bor på bosteder, fra deres pårørende.

Konsekvenser for beboernes sundhed og trivsel

Rapporten gør det nu klart, at besøgsrestriktionerne på bostederne har været overimplementeret. Det har medført omfattende konsekvenser for beboerne, som har oplevet øget ensomhed, angst og en forværring af beboernes mentale og fysiske sundhed.

– Vi har afdækket flere eksempler på, at botilbuddene er gået længere end reglerne tillader for at undgå smittespredning og undtagelserne til besøgsrestriktionerne kun har været brugt i meget begrænset omfang. Sådan siger Nikolaj Nielsen, som er jurist hos Institut for Menneskerettigheder.

Han peger på, at rapporten tydeligt påviser, at beboere og deres pårørende har lidt store menneskelige omkostninger på grund af besøgsrestriktionerne.

Basale menneskerettigheder har været tilsidesat

Organisationen Lev lavede i april en stor medlemsundersøgelse med samme tema. Anni Sørensen, formand for Lev mener, at det burde vække politisk bevågenhed, når både Institut for Menneskerettigheder og Lev kan konkludere, at der har foregået en overimplementering. Hun udtaler:

– Jeg anerkender behovet for at bekæmpe smittespredning. Men vi skal også huske på, at mennesker i botilbud har fået suspenderet helt basale rettigheder under Corona-krisen, blot fordi de bor på en bestemt måde. Instituttets konklusion om overimplementering viser, at det ikke altid har været tilfældet og det bør føre til eftertanke på Christiansborg, når der bliver evalueret efter Corona-krisen.

Botilbud anses stadig som institutioner

I rapporten slår Institut for Menneskerettigheder bl.a. ned på, at beboerne er blevet nægtet grundlæggende rettigheder, som at få besøg i eget hjem eller at gå i supermarkedet. Begrundelsen har været at bekæmpe smittespredning. Men når vi ser, at man indfører særlige regler for en bestemt befolkningsgruppe, så er der mere på spil end blot smittespredning.

Anni Sørensen pointerer, at det er meget bekymrende, og hun sammenligner det med tidligere former for institutionalisering af mennesker med udviklingshandicap. Nikolaj Nielsen mener, at besøgsreglerne i private boliger vidner om, at botilbud stadig anses som institutioner.

Skriv et svar

Seneste Nyheder

Store vaccinedag

Idag er en vigtig dag i kampen mod corona. Der skal testvaccineres rigtig mange danskere, så personale og forholdene omkring vaccinen skal stå sin prøve, så man i fremtiden kan imødekomme den øgede mængde vaccine

Læs mere »
Annonce

Vandtårnsvej 62A, 2860 Søborg
© 2019 Copyright. Dansk Handicap Forum. All Rights Reserved.

Tilmeld dig Dansk Handicap Forum

Opret dig på Dansk Handicap Forum og bliv en del af det store fællesskab

Annonce
Annonce