Annonce

9-årig kunne ikke råbe om hjælp, da hun fik andengradsforbrændinger i karbad på bosted

Tekst: BT.dk

Foto: MikesPhotos // Pixabay

Freja Södergran er mor til 9-årige Fenja, der bor på bostedet Margueritten i Snekkersten. I april blev Freja Södergran til sin skræk ringet op af bostedet, fordi datteren Fenja havde fået store forbrændinger på numsen og underliv efter en ulykke i badekarret.

Fenja lider af Angelman syndrom, som er en medfødt sygdom der blandt andet indebærer udviklingshæmning, indlæringsbesvær, bevægeforstyrrelser og manglende sprog. Hendes kognitive niveau vurderes til at være svarende til et barn på under et år. Derudover har Fenja også svær epilepsi.

D. 14. april i år blev Fenja placeret i et badekar og efterladt alene, selvom der for blot et år siden var en lignende ulykke med døden til følge. Det var den 20-årige Sofie Frydensbjerg, der levede med multihandicap, som blev efterladt uden opsyn i et skoldhedt badekar i Vejle.

Freja Södergran fortæller, at datteren ved et uheld må være kommet til at skrue op for temperaturen, i stedet for at skrue op for vandet. Fordi termostaten var i stykker, kunne vandet blive skoldhedt. Fenja har ikke noget sprog, og var derfor ikke i stand til at råbe om hjælp, til trods for, at hun sad i 60 graders varmt karbad.

»En pædagog i rummet ved siden af gik ind til hende, fordi han havde hørt hende græde i nogle minutter, og da han kom ind, sad hun med benene ud over badekarret med numsen hængende i vandet, fordi hun desperat havde forsøgt at hive sig selv op,« siger Freja Södergran.

Grov nedtoning af hændelsen

Freja Södergran blev ringet op af personale fra Margueritten kort efter hændelsen, og her fik hun at vide, at hendes datter ‘havde brændt sig en smule i badet’. Freja Södergran, der er sygeplejerske, tog til bostedet og kunne hurtigt konstatere, at det var mere alvorligt.

»Der stod tre personer og holdt hende fast under en kold bruser, mens jeg kunne se, at huden flossede af hende,« fortæller Freja. Fenja havde fået dybe andengradsforbrændinger på både underliv og numse af det skoldhede karbad.

Foto: Privat (kan ses uden sløring i BT’s artikel)

På billedet ses blå mærker bag på Fenjas ben, da hun prøvede at kæmpe sig op af badekarret.

Efter hændelsen, lå Fenja indlagt i tre uger på Rigshospitalets brandsårsafdeling og døjer stadig med fysiske mén.

Nye sikkerhedsmæssige forholdsregler

Ved at stå frem, ønsker Freja Södergran at sætte fokus på retningslinjerne for bad på bosteder, for personer med handicap. Hun er dybt berørt af at finde ud af, at der for blot et år siden har været en lignende ulykke, som endte med det værst tænkelige udfald.

I dag er Fenja tilbage på samme institution, og Freja roser ledelsen den efterfølgende håndtering af sagen. Der er blevet taget nogle forholdsregler, som fx at termostaten kan regulere, at vandet nu højst kan blive 35-36 grader.

Selvom institutionen har reageret med nye tiltag, er det dog svært at slippe alle bekymringer, når det er gået grueligt galt før.

»Det er ikke meningen, at så grelle fejl og omsorgssvigt skal gentage sig. Hvis man ikke kan råbe om hjælp eller selv rejse sig fra badekarret, skal man ikke efterlades uden opsyn. Det er virkelig bekymrende.« Siger Freja Södergran.

Søren Torpegaard Bech, der er direktør i Den Sociale Virksomhed i Region Hovedstaden, skriver bl.a. følgende:

‘Vi er meget kede af ulykken og det, som barnet og familien har gået igennem. Vi tager ulykken meget alvorligt og har lavet en kerneårsagsanalyse for at forhindre, at noget lignende kan ske igen,’.

Han kan også oplyse om, at institutionen har skærpet deres badeinstruktion, gennemgået badevejledningerne på alle børn sammen med personalet og er blevet godkendt af Socialtilsynet.

Privatliv og besparelser

B.T. har interviewet Anni Sørensen, der er formand for Lev. Lev er en landsdækkende organisation for personer med udviklingshandicap og deres pårørende. Hun kan dog ikke udtale sig om hændelsen med Fenja, fordi hun ikke er bekendt med den. Om Sofie Frydensbjergs tragiske dødsfald sidste år, siger hun:

»Det er så grusomt og uforståeligt, at man næsten bliver tom for ord, når man tænker på de sidste minutter af Sofies liv. Det er fuldstændig uforståeligt, at den slags kan ske,«

På grund af besparelser og nedprioriteringer på handicapområdet, er der mange institutioner og bosteder der er underbemandede og med personale uden tilstrækkelige faglige kompetencer. Anni Sørensen understreger dog også, at det ikke skal være en undskyldning for Sofie Frydenbjergs skæbne.

Men der vil være konsekvenser ved besparelser og nedprioriteringen, og det peger episoderne også på. Der skal dygtigt og uddannet personale til at skabe en balance mellem beboernes krav på privatliv, når de fx skal i bad, og beboernes sikkerhed. Derudover skal personalet også have mulighed for at give sig den nødvendige tid, hos den enkelte beboer.

»Man kan ikke lave en standardprocedure, der skal gælde alle. Godt socialt arbejde tager netop hensyn til det enkelte menneske.« Fortæller Anni Sørensen.

Skriv et svar

Seneste Nyheder

Annonce

Vandtårnsvej 62A, 2860 Søborg
© 2019 Copyright. Dansk Handicap Forum. All Rights Reserved.

Tilmeld dig Dansk Handicap Forum

Opret dig på Dansk Handicap Forum og bliv en del af det store fællesskab

Annonce
Annonce