Annonce

Vigtig medicin er udsolgt

Tekst: TV2 Nyhederne – Foto: TV2 ØSTJYLLAND – Skrevet af Christina Svensson

 

Vigtig medicin er udsolgt

Gigtpatienter møder tomme hylder, når de går på apoteket efter salazopyrin. Gigtforeningen kalder medicinen livsnødvendig og er frustrerede over, at de danske apoteker ikke forventer at få det på lager før til oktober. 

Manglen på salazopyrin skyldes, at produktionen af medicinen måtte lukke ned i fire uger samtidig med, at der kom en stigende efterspørgsel.

 

Farlig efterspørgsel på Facebook

Blandt de gigtpatienter, der må kigge langt efter nye forsyninger af salazopyrin, er Jonna Hald fra Hørning. Hun fortæller til TV 2 ØSTJYLLAND, at der gik panik i hende, da hun fandt ud af, at hendes medicin var udsolgt.

Opdagelsen fik hende og mange andre til at gå på Facebook for at søge efter sin normale medicin i grupper og fora for gigtpatienter.

“Jeg er faktisk ret ked af det lige nu, fordi mine knæ hæver mere, end de har gjort de sidste tre år, og jeg får åndenød. Men en af de ting, der irriterer mig allermest lige nu, er, at jeg føler mig mere træt, end jeg plejer” siger Jonna Hald.

På Facebook håbede hun på at kunne overtage eller købe fremmedes salazopyrin. Men det kan ifølge Gigtforeningen være farligt.

“Det, der er farligt ved at finde det på Facebook er, at vi ikke ved, hvordan medicinen har været opbevaret. Er det den samme dosis? Er det for gammelt? Er det overhovedet det samme produkt?” Siger Mette Bryde Lind, direktør for Gigtforeningen.

 

Forhåbninger om hjælp udefra

Den manglende medicin kan betyde en opblussen i patienternes sygdom. Man kan også risikere, at medicinen ikke virker på patienten, når den igen er til rådighed.

Direktør Mette Bryde Lind anbefaler gigtpatienter at stoppe efterspørgslen på Facebook og i stedet kontakte en reumatolog for at få en anden type medicin.

Jonna Hald har haft leddegigt i 16 år og må på grund af manglen på salazopyrin, nu tage en anden type medicin mod smerterne i knæene. Jonna erkender, at det ikke var en patientsikker løsning at søge efter præparatet på Facebook, men at hun følte det som en nødsituation.

Ifølge Gigtforeningen arbejdes der i øjeblikket på at få noget medicin fra Tyskland eller andre lande i EU. Gigtforeningen håber også på, at man ikke kommer i en lignende situation igen.

 

Skriv et svar

Seneste Nyheder

Annonce

Vandtårnsvej 62A, 2860 Søborg
© 2019 Copyright. Dansk Handicap Forum. All Rights Reserved.

Tilmeld dig Dansk Handicap Forum

Opret dig på Dansk Handicap Forum og bliv en del af det store fællesskab

Annonce
Annonce