Annonce

Kirsten ryger cannabis mod depression, selvom hun ved det er ulovligt

Det er ulovligt at dyrke cannabis i Danmark, men Kirsten Folke er ligeglad, for hende handler det om helbreddet. Foto: privatfoto.

68-årige Kirsten Folke har gennem det meste af sit liv været plaget af depression, og lige meget hvad hun har prøvet af receptpligtig medicin, er der kun en ting, der har virket – en god gammeldags pot-joint.

Det er ikke hver dag, at Kirsten Folke tænder op i jointen. Faktisk kan der gå meget lang tid imellem, at cannabissen bliver taget i brug, for hun ryger kun, når depressionen viser sit grimme ansigt. 

“Jeg har med års mellemrum dybe depressioner, hvor jeg meget nødig vil tage det stærke medicin, man kan få på recept, og de ting jeg har prøvet har alligevel ikke gjort noget positivt,” siger hun.

I stedet ryger hun en joint, som hun laver af sine hjemmedyrkede cannabisplanter, hun dyrker i sin have i Nordsjælland, hvor hun bor sammen med sin mand.

Kirsten Folke lider af en autoimmun sygdom, der giver hende forhøjet stofskifte – noget, der af endokrinologer (hormonelle sygdomme) er kendt for at medføre depression.

Hun har udover de receptpligtige psykofarmaka, som man får af lægen, når det mentale helbred skranter, også prøvet cannabisolie, som er lovliggjort på forsøgsbasis, men det har ikke virket.

Én ting som dog altid har virket, lige siden hun fandt ud af det i slutningen af tyverne, er at ryge cannabis.

Artiklen fortsætter under billedet.

Kirsten Folke dyrker sine egne planter, som hun ryger, når hun rammes af depression. Foto: privatfoto.

“Hvis jeg er meget deprimeret og så ryger en halv joint, så kan jeg mærke det med det samme. I de perioder kan jeg godt ryge hver dag,” siger Kirsten Folke og fortsætter:

“Når jeg ryger er jeg knap så forpint. Man er meget tynget af negative tanker og tankemylder og den slags, når jeg så ryger lidt, så får jeg gode og positive tanker og så slapper jeg af – det er meget underligt, men sådan virker det på mig”.

Hun understreger dog, at det ikke fjerner depressionen, men blot lindrer. For som hun siger, så er det kun tiden, der kan hele. I stedet bruger hun cannabissen, som man ville bruge panodiler og iprener mod en forstuvet ankel, til man kan rejse sig igen.

I Landsforeningen for psykisk sundhed, SIND, er man godt klar over, at cannabis hjælper mange, men landsformand, Knud Kristensen, mener samtidig, at man skal passe på med den takkede grønne plante.

“Vi ved, det forekommer, og at det hjælper mange, men det er et tveægget sværd; Nogen bliver psykotiske af det og andre hjælper det. Der er ikke to, der reagerer ens, derfor skal man passe på, men vi ved også, at der er nogen, som har brug for det,” siger han.

Og Kirsten Folke ved godt, at det kan have dårlige konsekvenser for nogle, og derfor ville hun også foretrække, at det blev lovliggjort, så man kunne være sikker på, at få cannabissen under de rigtige forhold.

Artiklen fortsætter under billedet.

Landsformanden for SIND, Knud Kristensen. Foto: Niels Åge Skovbo.

“Det ville være rigtig fint, hvis jeg kunne få en recept på noget jeg kunne ryge, men det kan man bare ikke. Det er kun cannabisolie, hvor man kan det. Så nu er jeg jo kriminel,” siger hun og fortsætter:

“Jeg kan godt forstå at det er ulovligt, når man gør det i stor målestok og med salg for øje, men det er det jo overhovedet ikke. På den måde er jeg ikke altid lige lovlydig – der går jeg ind for civil ulydighed”.

Selvom Knud Kristensen ikke fordømmer brugen af ulovligt cannabis, så mener han ikke, at syge mennesker skal smides i fængsel for at ryge i ny og næ. 

“Jeg kan godt forstå, folk gør det, men det er farligt at eksperimentere med, især hvis man i forvejen er syg. Generelt er vores holdning til brugen af cannabis, at folk der er er så syge, at de er “tvunget” ud i at medicinere sig selv, ikke skal kriminaliseres,” siger han.

Kirsten Folke stopper i hvert fald ikke med at ryge sine planter, så længe de hjælper – en beslutning som de psykiatere og psykologer hun har snakket med er positive omkring.

“De siger det er fint, hvis det hjælper mig. Jeg har også en psykiater, som jeg ser med års mellemrum, og hun ved det udmærket,” siger hun og afslutter:

“Jeg synes det er fuldstændig tåbeligt, at det er ulovligt, når det kan hjælpe så mange. Så jeg går da helt bestemt ind for, at det skal lovliggøres, ligesom det er blevet i så mange stater i USA og så mange andre steder”.

Læs også:

Skriv et svar

Seneste Nyheder

Annonce

Vandtårnsvej 62A, 2860 Søborg
© 2019 Copyright. Dansk Handicap Forum. All Rights Reserved.

Tilmeld dig Dansk Handicap Forum

Opret dig på Dansk Handicap Forum og bliv en del af det store fællesskab

Annonce
Annonce