Annonce

Døve oplever kritisabel forskelsbehandling af Politiet

Formand for Danske Døves Landsforbund, Lars Knudsen. Foto: pressefoto DDL.

Hvis man er døv, kan det være svært at få hjælp på lige fod med ikke-døve, når man ringer til Politiet for at anmelde akutte hændelser som eksempelvis en forbrydelse. Det er forskelsbehandling siger organisationen Danske Døves Landsforbund, og italesætter behovet for ændringer på tolkeområdet.

Organisationen mener, der er tale om ansvarsfralæggelse, når døve borgere henvender sig til Politiet, og det nægter at betale for fjerntolkning. Lars Knudsen, formanden for Danske Døves Landsforbund, mener, det er uacceptabelt, at diskrimination af døve finder sted.

‘Konsekvensen er for det første, at døve er ringere stillet i forhold til andre borgere, der har akut brug for politiets hjælp. Det er en enorm usikker og sårbar situation som døv at stå i ikke at kunne kontakte politiet, når der er brug for det.’

‘For det andet ser vi ikke kun det her problem hos politiet. Vi modtager flere eksempler hver uge på døve, der bliver udsat for diskrimination på mange forskellige områder, og det er selvfølgelig uacceptabelt, det finder sted,’ skriver han i en mail til Dansk Handicap Forum.

Der findes cirka 3-4000 døve i Danmark, og da det er en lille gruppe, betyder det ofte, at de medarbejdere de døve møder hos myndighederne ikke ved, hvad de skal stille op, når det kommer til lovgivningen. De forstår ikke, hvor vigtige tegnsprogstolke er for døves deltagelse i samfundet.

Derfor mener Danske Døves Landsforbund, at der er brug for et opgør med sektoransvarsprincippet, (der betyder at ansvaret for beslutningerne om, hvem der skal betale for en tolk, er spredt ud til de enkelte sektorer, red.).

Det betyder, at ansvaret ofte kommer til at ligge ved de medarbejdere, der tager telefonen og som ikke ved, om de må godkende betalingen af en tolk. Lars Knudsen mener, at ansvaret i stedet burde ligge ved en enkelt instans.

‘Der er brug for et opgør med sektoransvarsprincippet. Både for døves skyld, men også for myndighederne og deres medarbejderes skyld. Det skal ikke være op til den enkelte medarbejder at afgøre, om der er brug for tegnsprogstolk i en given situation. Det skal ikke være en diskussion men en ret,’ skriver han.

Danmark har forpligtet sig til FN’s konvention om rettigheder for personer med handicaps artikel 5 om ikke- diskrimination og lighed for loven. Derfor er det problematisk, når gældende regler ikke bliver overholdt.

Efter de mange henvendelser fra døve, der oplever forskelsbehandling fra offentlige instanser, har Danske Døves Landsforbund været i kontakt med Politiet, som ser på problemet. 

‘Vi har været i kontakt med politiet, og vi har generelt et godt samarbejde. Vi er selvfølgelig tilfredse med, at de vender proceduren med deres medarbejdere og ser lige så alvorligt på problemet, som vi gør,’ skriver Lars Knudsen.

Læs også:

Skriv et svar

Seneste Nyheder

Kønsneutralt legetøj

Ninjago og Friends er to linjer den danske legetøjsproducent LEGO har markedsført til henholdsvis drenge og piger i en længere periode, men nu vil legetøjsgiganten imødekomme tidens strømning og skabe mere rummelighed i legeuniverset. Den

Læs mere »

Slut med kviktests

I snart et år har man i løbet af 15-30 minutter kunne få testet om man er smittet med corona ved hjælp af en kviktest. Men nu er det slut, de erstattes af PCR-tests. Fra

Læs mere »

Når bogstaverne hopper og danser

For nogle hopper og danser bogstaverne rundt, når de prøver at aflæse selv små og enkle tekstbidder, og meningen med teksten fortaber sig i uforståelige prikker og streger. Ordblindhed er en internationalt anerkendt diagnose og

Læs mere »

En “folkesundhedsmæssig gevinst”

Nu iværksættes screening, der skal nedsætte dødeligheden med 200-300 mennesker hvert år. Lider du af udposning af hovedpulsåren er der godt nyt. Det vurderes, at screening for udposning af hovedpulsåre kan halvere dødeligheden og redde

Læs mere »
Annonce

KONTAKT

Dansk Handicap Forum
Vandtårnsvej 62A
2860 Søborg

NYHEDSBREV

Skriv dig op og modtag nyheder, tilbud og gode rabatter direkte i indbakken.

© 2019 Copyright. Dansk Handicap Forum. All Rights Reserved.

Tilmeld dig Dansk Handicap Forum

Opret dig på Dansk Handicap Forum og bliv en del af det store fællesskab

Annonce
Annonce